De Slikgatse Hoeve (Hokkenberg 1 te Langeweg)

Teun Damen en zijn partner Mariëlle Reniers zijn in de zomer van 2019 op de boerderij van zijn ouders, Antoine en Marja Damen-Kommeren, gaan wonen. Voor jongelui een grote stap in deze hectische tijden! Teun en Mariëlle woonden al enige tijd samen in Zevenbergen, maar toen pa en ma besloten elders in Langeweg (aan de Zuiddijk) een woning te kopen en vanaf augustus 2019 daar te gaan wonen, was voor Teun en Mariëlle de tijd rijp om te verhuizen naar het ouderlijk huis/de boerderij aan de Hokkenberg 1.

Ze zijn hard aan het werk om de boerderij op hun manier in te richten, zoals vervanging van de buitenverlichting, het hekwerk vernieuwd, een straatbord langs de weg geplaatst en de boerderijwinkel een opfrisbeurt gegeven. 
De ondernemersgeest bij Teun zat er overigens al jaren in, hij had immers zelf al koeien, maar had ook al jaren vele werkzaamheden op de boerderij bij pa en ma uitgevoerd. En … Teun had en heeft niet zo maar koeien, maar Gallowayrunderen.

Zo af en toe zien we deze zwarte runderen (zonder horens) grazen op de dijk bij de Mark nabij de Slikgatse Hoeve, maar het grootste gedeelte van de kudde loopt in enkele regionale natuurgebieden. De Slikgatse Hoeve werkt hierbij nauw samen met Brabants Landschap, zoals op natuurgebieden de Pannenhoef in Rijsbergen en de Roode Weel Steenbergen. Mariëlle heeft overigens ook deels haar roots vanuit Langeweg, haar vader Leo is hier geboren en getogen. Haar moeder komt uit Lage Zwaluwe waar zij is opgegroeid op de boerderij. Mariëlle heeft dus ook al van jongs af aan kennis mogen maken met het boerenleven.

Naast de boerderij hebben Teun en Mariëlle ieder nog een (deeltijd)baan in loondienst, Teun werkt bij een kippen- en akkerbouwbedrijf en Mariëlle werkt als verzekeringsadviseur en bankmedewerker.

De Slikgatse Hoeve is niet zo maar een gemiddelde boerderij, zeker niet! Wat dit bedrijf zo bijzonder maakt, is dat ze ‘biologisch’ boeren en wel op beide bedrijfsonderdelen, namelijk akkerbouw in combinatie met het fokken en houden van kippen en koeien.

Op de akkerbouwgrond van deze boerderij wordt een deel van het voer voor hun eigen hennen verbouwd. Ook worden hierop gras en aardappelen verbouwd. Daarnaast worden er ongeveer 50 Gallowayrunderen en 10.000 biologische leghennen gehouden.

Deze hennen lopen, mits de overheid niet tot een zogenaamde ‘ophok-plicht’ besluit, hetgeen nu weer aan de orde is in verband met de heersende volgelgriep, vooral buiten en deze worden gehouden voor de leg, eieren dus. Nieuwe jonge (leg)hennen komen als ze ongeveer 17 weken oud zijn, mogen op de boerderij volwassen worden en daar gaan ze dan hun eerste eitjes, later eieren, leggen. In deze eerste periode zijn er steeds ook hennetjes-eitjes te koop.

Gemiddeld verblijven de hennen zo’n 15 maanden bij de Slikgatse Hoeve en ze leggen, als ze volwassen zijn, gemiddeld iedere dag ’n ei. Naast de levering van eieren aan de pakstations, die zorgen dat de eieren in de supermarkt terecht komen, zijn deze ook dagelijks verkrijgbaar in boerderijwinkel ‘Slikgatse Hoeve’ (verser kan niet).

Wat hun runderen (de Galloways) zo bijzonder maakt is dat dit ras uitermate geschikt is om het gehele jaar rond in natuurgebieden te grazen. Dit zul je dan ook proeven aan het vlees dat Teun en Mariëlle op zaterdagen tussen 10 en 14 uur verkopen in hun boerderijwinkel.

Zeven dagen per week, van 8.00 tot 20.00 uur, is het mogelijk om in deze boerderijwinkel, die ligt aan de Bloemendaalse polderfietsroute, verse biologische eieren te kopen, tegen contante betaling.
Op zaterdagen kun je er daarnaast, van 10.00 tot 14.00 uur, rundvlees van de eigen runderen, diverse soepen (bereid door Thieukookt) en tevens ijs van ‘Marja’s Zuivelijs’ in Terheijden kopen. Op zaterdagen kan ook per pin betaald worden. Tot slot: je kunt de actualiteiten van de Slikgatse Hoeve volgen op Facebook, waarop ook regelmatig aanbiedingen en nieuwe producten in het assortiment geplaatst zullen gaan worden. Uiteraard bent u van harte welke in hun boerderijwinkel. Wilt u meer weten over de Slikgatse Hoeve?
Bekijk de facebookpagina: https://www.facebook.com/SlikgatseHoeve
of informeer bij Teun en/of Mariëlle aan de Hokkenberg 1, 4772 PD te Langeweg,
of stuur een email naar td@slikgatsehoeve.nl of bel op 06 – 13 18 27 07.